În general, da, dar depinde în mod specific de ce modele de procesoare i3, i5 și i7 comparați.

Permiteți-mi să vă dau un exemplu despre cât de confuze pot fi lucrurile:

Intel a pus pe piață procesorul Dual Core i7 8500Y care este destinat laptopurilor ultrasubțiri. De asemenea, au scos i3 8100H, care este un procesor Quad Core semnificativ mai puternic decât i7 8500Y și are o grafică integrată mult mai puternică.

I3 8100H este de asemenea mai ieftin decât i7 8500Y, așa că un laptop cu el va fi și mai ieftin. Deci de ce se întâmplă așa? Ei bine… hai sa explic:

Când te uiți la un procesor Intel, nu te poți uita doar la litera și numărul i3, i5, i7 și i9, trebuie să te uiți și la restul cu numerele și literele sale.

procesoarele-intel-explicate

Iată cum este construit un nume de model pentru un procesor Intel Core. Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le urmăriți aici sunt indicatorul de generație și sufixul liniei de produse.

În cazul i3 8100H, indicatorul de generație este 8, și același pentru i7 8500Y, ceea ce înseamnă că fac parte din a 8-a generație de procesoare Intel.

Acum să ne uităm la sufixul liniei de produse al cărui sufix poate include fie nici una, una sau, în unele cazuri, două litere. Există, de asemenea, cazuri în care există o literă și un număr. Iată cele mai comune sufixe pentru procesoarele Intel pentru laptop.

După cum se vede, „H” înseamnă că procesorul are o grafică de înaltă performanță. Uneori, ei aruncă „H” în denumire doar pentru a indica faptul că procesorul consumă mai multă putere decât, să spunem, un procesor din seria „U”. HQ-ul apare sporadic și unele procesoare Quad Core nu au „Q” dintr-un motiv oarecare pe care doar Intel îl știe.

main-qimg-4d8578c53b74f88bd506d7c4c84265b9-lq

Dar, după cum puteți vedea, seria Y din care face parte i7 8500Y este seria de procesoare mobile „Extremely low power”. Această serie a fost până la a 8-a generație inclusiv nuclee duale extrem de eficiente din punct de vedere energetic, cu hyperthreading, care pot consuma o putere de doar 5 W. Aceasta înseamnă o durată de viață semnificativ mai bună a bateriei și înseamnă că funcționează atât de rece încât procesorul poate funcționa fără ventilator într-un șasiu ultrasubțire. Generația a 10-a a adus pentru prima dată aproximativ 4 procesoare de bază în seria Y.

Seria U până în a 7-a generație a fost și ea de maximum două nuclee, dar acum merg până la 4 nuclee, iar în generațiile ulterioare se pot găsi chiar și 6 nuclee. Necesarul de energie al seriei U este de obicei de 15W, deci puțin mai mult decât seria Y, dar totuși destul de eficient.

i3 8100H este un procesor mai „continuu” cu un necesar de putere de 45 W. Aceasta înseamnă că este destinat laptopurilor mai puternice, dar mai groase. Procesoarele H, și în special sufixul HK i3, i5, i7 și i9 se găsesc de obicei în laptopurile tip Workstation, mai mari și mai groase, sau laptopurile de jocuri.

Sper că aceste informații v-au fost de ajutor. Schemele de denumire ale Intel pot fi extrem de confuze, așa că este de înțeles că nu este ușor să alegeți laptopul potrivit uneori. În general, un număr mai mare înseamnă mai bine, dar nu întotdeauna.

  • Articolul conține informații de pe Quora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *