Mulți dintre cei care se laudă cu specificațiile calculatoarelor au o concepție greșită conform căreia viteza memoriei RAM poate compensa capacitatea acesteia. Am auzind spunându-se că 12GB RAM la 1333 MHz ar lucra la fel ca 8GB RAM la 1600MHz.

Adevărul este că cei 8 GB de 1600 MHz sunt mai rapizi, dar s-ar putea să nu funcționeze „mai bine” dacă doriți să efectuați sarcini care folosesc multă memorie în același timp.

Argumentul lor ar fi acela că o piatră de 120g aruncată cu 133km/h ar avea aceeași energie cinetică cu o piatră de 80g aruncată cu viteza de 160 km/h, dar adevărul este că această comparație nu corespunde cu felul în care funcționează un sistem de calcul. Uneori, memoria RAM este folosită pentru a stoca un cache de informații și poate fi necesar 12 GB de capacitate dacă rulați niște programe mari și se întâmplă să aveți 46 de file deschise și în Chrome. Pe de altă parte, RAM poate fi folosită și ca un fel de buffer unde informațiile vor fi necesare rapid, dar nu trebuie neapărat să fie de dimensiuni mari.

Viteza și dimensiunea nu sunt același lucru. Fiecare are scopul lui.

Sfatul meu ar fi să optați pentru cât RAM vă trebuie, cu viteza cea mai mare pe care o puteți avea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *